FIETSENSTALLING

DIT PROJECT IS BEDOELD OM DE JEUGD OP MBO SCHOLEN EEN VRIJHAVEN TE GEVEN. DE MUUR SYMBOLISEERT EEN GRENSGEBIED TUSSEN DE WERELD EN SCHOOL, WAARBINNEN ZICH EEN STUKJE NIEMANDSLAND ONTVOUWT. DE FIETSENSTALLING IS BINNENSTEBUITEN GEKEERD, OMDAT DE FIETSEN AAN DE BUITEKANT WORDEN GEPLAATST. OOK DE CONSTRUCTIE ERVAN LIJKT BINNENSTEBUITEN TE ZIJN GEKEERD.


 

EEN STUKJE NIEMANDSLAND IN DE GRENS

JEUGD OP MBO SCHOLEN HEEFT OVER HET ALGEMEEN GEEN RUIMTE WAAR ZIJ, AFGEZONDERD EN BUITEN HET ZICHT VAN 'HET GEZAG', EEN EIGEN PLEKJE HEBBEN. ER WORDT NAAR DEZE JONGEREN GEKEKEN ALSOF ZIJ NOG KIND ZIJN, TERWIJL DEZE LEERLINGEN EIGENLIJK AL BIJNA VOLWASSEN ZIJN. BIJ DE PLAATSING VAN SCHOOLPLEINEN WORDT HIER ONVOLDOENDE REKENING MEE GEHOUDEN. VAAK WORDEN SCHOOLPLEINEN CENTRAAL GEPLAATST ZODAT DE LEERLINGEN TE ALLEN TIJDE IN DE GATEN KUNNEN WORDEN GEHOUDEN DOOR DE VERANTWOORDELIJKEN, DE LEIDINGGEVENDEN. WIE WEET ZORGT DIT ER JUIST VOOR DAT DE JEUGD PROBEERT TE ONTSNAPPEN AAN HET ALZIENDE OOG, EN DE PAUZE BESTEEDT DOOR ZOETE TROEP IN DE SUPERMARKT TE KOPEN.

MET DIT PRJECT HEB IK GEPROBEERD DE JEUGD EEN EIGEN RUIMTE TE GEVEN WAAR ZE HET GEVOEL HEBBEN ZELF DE BAAS TE ZIJN. DE MUUR STAAT SYMBOOL VOOR HET GRENSGEBIED TUSSEN DE WERELD EN SCHOOL. DOORDAT DE MUUR ZICH OP EEN BEPAALD MOMENT OPENT, ONTSTAAT ER EEN STUKJE NIEMANDSLAND DAT EIGENLIJK HET EIGENDOM VAN NIEMAND IS. DEZE RUIMTE IS DAARDOOR EEN VRIJHAVEN, EEN PLEK WAAR DE JEUGD ZONDER TOEZICHT ZICHZELF KAN ZIJN. DE SPIJLEN ZORGEN ERVOOR DAT JE NIET GEMAKKELIJK NAAR BINNEN KUNT KIJKEN. WEL KUN JE VAN BINNENUIT DE OMGEVING GOED IN DE GATEN HOUDEN, DOORDAT HET BUITEN LICHTER IS DAN BINNEN. AAN DE BINNENKANT VAN HET HEKWERK BEVINDEN ZICH BANKJES TERWIJL DAAR NORMAAL GESPROKEN FIETSEN WORDEN GESTALD. NU WORDT DE BUITENKANT VAN HET HEKWERK GEBRUIKT ALS FIETSENSTALLING, WAARDOOR DE SYMBOLISCHE GRENS TUSSEN DE BUITENWERELD EN DEZE GECRE√čERDE WERELD ZONDER GEZAG WORDT VERBREED.TOCH BLIJFT ER CONTACT TUSSEN DEZE VRIJHAVEN EN DE WERELD DOORDAT ER TWEE PADEN DOOR DE FIETSENSTALLING HEENLOPEN.

 
DE CONSTRUCTIE VAN DE FIETSENSTALLING IS NIET STATISCH; DOORDAT DE SPIJLEN MET STAALDRAAD ZIJN VERBONDEN IS HET GEHEEL BEWEGELIJK. HET GEBOUW KRAAKT DAARDOOR MET DE WIND MEE. DAARNAAST LIJKT HET GEBOUW OOK TE BEWEGEN DOOR DE ORGANISCHE VORM VAN HET ONTWERP; ALS HET WARE EEN SOORT OPTISCHE ILLUSIE.

DEZE FIETSENSTALLING IS ONTSTAAN IN SAMENWERKING MET HET LEERPARK IN DORDRECHT. DIT PARK IS EEN BOUWPROJECT WAAR HET DE BEDOELING IS OM WONEN EN WERKEN SAMEN TE LATEN KOMEN. IN DIT PARK MOEST EEN PLEK KOMEN WAAR DE JEUGD KON VERTOEVEN. DE GRASSTROOK VOOR DE SCHOOL WAS HIERVOOR DE IDEALE LOCATIE VANWEGE DE CENTRALE LIGGING IN HET PARK.